مهدی فتحی به اعتصاب غذای خود پایان داد؛ گزارشی از بازداشت، تخلفات و نقش امام جمعه پاسارگاد در پرونده

۲۷ آبان ۱۴۰۰ – مهدی فتحی، عضو کانون صنفی معلمان ایران، که از اواسط آبان در اعتصاب غذا به سر می‌بُرد با وعده مسئولان مبنی بر موافقت با آزادی موقت (یا مرخصی) برای رسیدگی به امور درمانی، به اعتصاب غذای خود پایان داد. مسئولان از خانواده فتحی خواسته‌اند که برای ارائه وثیقه روز شنبه به دادگاه مراجعه کنند. پرونده فعلی او به دلیل افشاگری درباره سرقت کارت‌های هدیه محرومان توسط امام جمعه پاسارگاد، برای او گشوده شده بود. 

به گفته منابع آگاه به اطلس زندان‌های ایران، مهدی فتحی در اعتراض به اعمال محدودیت‌های درمانی دست به اعتصاب غذا زده بود. اطلاعات پزشکی مربوط به آقای فتحی که در اختیار اطلس زندان‌های ایران قرار گرفته که نشان می‌دهد او به نارسایی قلبی دچار است و پیش از دستگیری تحت آنژیوگرافی قرار گرفته بود. آقای فتحی علی‌رغم ابتلا به بیماری قلبی، از دسترسی به دارو و خدمات درمانی موثر محروم است. او از لحظه دستگیری تا زمان تهیه این گزارش، از حق ملاقات با خانواده محروم و حق دسترسی به تلفن نیز برای او محدود بوده است. چند روز بعد از آغاز اعتصاب غذا نیز به طور کلی ارتباطش با خارج از زندان قطع شد. او در مدت اعتصاب غذا چند مرتبه دچار ضعف و بی‌هوشی شد. در حال حاضر او در انتظار محقق‌شدن آزادی موقت برای رسیدگی به امور درمانی است. در روزهای اخیر، خانواده فتحی ضمن ارائه مدارک پزشکی به زندان، بر ضرورت ارائه خدمات درمانی تاکید داشته‌اند. نزدیکان آقای فتحی بر این باورند که جایگاه امام جمعه پاسارگاد، محمد پُردل، باعث اعمال فشار بر او شده است. گفتنی است که پرونده تشکیل شده علیه او، با شکایت محمد پُردل بوده است. 

اعمال فشار خانواده

منابع آگاه به اطلس زندان‌های ایران گفته‌اند اخیرا حقوق ماهیانه مهدی فتحی قطع شده است و به همین سبب خانواده تحت فشارهای معیشتی قرار گرفته‌اند. پیش از دستگیری آقای فتحی، ماموران چندین بار به منزل این خانواده مراجعه و همسر او را تهدید کرده بودند. همسر مهدی فتحی به دنبال این بدرفتاری‌ها چند مرتبه دچار حمله بیماری تنفسی آسم شده بود. 

بازداشت و ضرب‌وجرح توسط ماموران و دادرس پرونده

مهدی فتحی در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ توسط تعدادی از ماموران امنیتی و به همراه دادرس پرونده، در مرودشت بازداشت و مورد ضرب‌وجرح قرار گرفت. منابع آگاه به اطلس گفته‌اند، امیرارسلان خادمی، دادرس صادرکننده حکم، از جمله افرادی بوده است که مهدی فتحی مورد ضرب‌وجرح شدید قرار داده بود. او شش روز بعد از بازداشتگاهی در مرودشت به زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شد. بنابر گزارش ویدیویی ایران اینترنشنال، او پس از انتقال به زندان، در ادرار خود خون مشاهده کرده بود. در ادامه این گزارش آمده است که آقای فتحی پس از بازداشت نیز مورد شکنجه قرار گرفته است. 

گزارش ایران اینترنشنال درباره سرقت کارت‌های هدیه محرومان توسط امام جمعه پاسارگاد

ایران اینترنشنال با انتشار یک گزارش ویدیویی به فساد مالی و سرقت کارت‌های هدیه محرومان شهر پاسارگاد، توسط محمد پُردل پرداخت. محمد پُردل در نامه‌ای به تاریخ دوم مرداد ۱۳۹۹ از بنیاد علوی خواسته بود برای کمک به «مردم مستضعف پاسارگاد» مساعدت کنند. بنابر اسنادی که در این گزارش منتشر شده، بسیاری از افرادی که نامشان در نامه امام جمعه پاسارگاد به عنوان افراد مستضعف ذکر شده بود، از شهروندان استان کهگیلویه و بویر احمد و هم‌چنین از نزدیکان امام جمعه پاسارگاد بوده‌اند؛ برخی از اسامی این نامه نیز در سال‌های قبل فوت کرده بودند. در این گزارش دو فایل صوتی منتشر شده که این تخلف را تصدیق می‌کند. در فایل صوتی‌ای که متعلق به جواد رضایی، عضو سپاه پاسداران و ستاد نماز جمعه استان فارس است، درباره شک‌وتردیدهای او نسبت به عملکرد امام جمعه صحبت شده است؛ هر چند صحبت این فرد شفاف نیست و نتیجه‌گیری از آن سخت است، اما دست‌کم نشان می‌دهد که ستاد نماز جمعه استان فارس از موضوع سرقت کارت‌های هدیه مطلع بوده است. یک معلم از منطقه پاسارگاد به نام صادق سمیعی نیز گفته است این کارت‌های هدیه را صرف امور شخصی کرده‌اند. مهدی فتحی درباره نتیجه افشاگری‌های خود به ایران‌اینترنشنال گفت بعد از هشت نُه ماه افشاگری درباره این موضوع هم‌چنان دادرسی بابت عملکرد امام جمعه پاسارگاد انجام نشده اما او را به زندان و جریمه محکوم کرده‌اند. 

محکومیت مهدی فتحی، نتیجه افشاگری و دادخواهی

پس از آغاز افشاگری‌های مهدی فتحی درباره سرقت کارت‌های هدیه محرومان، امام جمعه پاسارگاد، محمد پُردل، از او شکایت کرد. مهدی فتحی در صفحه اینستاگرام خود بارها درباره این موضوع نوشته بود. او از جمله امضاکنندگان نامه‌ای بود خطاب به دادگاه روحانیت. در این نامه به استفاده شخصی از کارت‌های هدیه محرومان توسط امام جمعه اشاره شده و امضاکنندگان خواهان رسیدگی به این تخلف شده بودند. پس از جمع‌آوری هفت‌هزار امضا از مردم منطقه، نامه همراه با تعدادی از مستنداتی که نشان می‌دهد افراد متوفی یا غیربومی در لیست بوده‌اند و هم‌چنین استفاده شخصی از کارت‌ها صورت گرفته، به دادگاه ویژه روحانیت استان فارس ارسال شد. منابع آگاه به اطلس گفته‌اند دادگاه روحانیت به خواست مردم مبنی بر رسیدگی قانونی بر تخلفات، رسیدگی نکرده است. 

در تاریخ ۸ خرداد ۱۴۰۰، شعبه اول دادگاه عمومی پاسارگاد، با رای دادرس امیرارسلان خادمی، آقای فتحی را بابت اتهام «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» به ۱۴ ماه زندان و دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جزای نقدی و به اتهام «توهین به محمد پُردل» به پنج میلیون تومان جریمه محکوم کرد. با اعمال ماده ۱۳۴، تنها مجازات مربوط به اتهام اول قابل اجرا است. این پرونده با شکایت مستقیم محمد پُردل تشکیل شده است.

مهدی فتحی کیست؟
مهدی فتحی از معلمان شهر پاسارگاد و عضو کانون صنفی معلمان ایران است. او پیش از این پرونده نیز سابقه بازداشت و بازجویی را داشته است. علاوه بر فعالیت‌های صنفی، او در شبکه‌های اجتماعی نیز فعالیت داشت و درباره موضوعات اجتماعی، اقتصادی، صنفی و … می‌نوشت. اما پرونده مشروح تنها مربوط به افشاگری درباره کارت‌های هدیه محرومان بوده است.